تسهیلگر یادگیری مهارتهای نرم و توسعه فردی

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
.

AR

EN

چگونه مسیر شغلی مناسب خود را پیدا کنیم؟

وقتی از مردم درباره مهم‌ترین بخش‌های زندگی‌شان می‌پرسیم، خانواده، سلامت و کار اغلب در سه رتبه اول قرار می‌گیرند. بنابراین، انتخاب نوع کاری که انجام می‌دهید، مسلما یکی از مهم‌ترین تصمیمات زندگی شما به‌شمار می‌رود.
با توجه به مراحل زیر می‌تونید انتخاب شغل را آغاز کنید:

  1. خود ارزیابی کنید.
  2. اولویت‌های خود را شناسایی کنید.
  3. فهرستی از مشاغل برای بررسی تهیه کنید.
  4. درباره مشاغل و کارفرمایان تحقیق کنید.
  5. آموزش ببینید (در صورت نیاز) و روزمه خود را به‌روز کنید.
  6. مشاغل را پیدا کنید و درخواست بدهید.
  7. به رشد و یادگیری ادامه بدهید.

انتخاب مسیر شغلی می‌تواند هفته‌ها، ماه‌ها یا حتی سال‌ها طول بکشد، چون درک و یادگیری آنچه می‌خواهید و به آن نیاز دارید زمانبر است. باید توجه داشته باشید که می‌توانید مسیر شغلی خود را چندین بار در زندگی تغییر دهید و توانایی انتخاب شغل جدید را به مهارتی ارزشمند در زندگی تبدیل کنید.

برای انتخاب بهتر مسیر شغلی کوچ خود را از سامانه با کی کوچ www.bakicoach.ir انتخاب و یک جلسه کوچینگ مسیر شغلی را تجربه کنید.

خود ارزیابی کنید
پیش از گرفتن هر تصمیم مهمی بهتر است که زمانی را به تامل درباره خودتان اختصاص دهید. انتخاب شغل هم از این قاعده مستثنی نیست. در این مرحله، به این فکر کنید که چه نوع محیط کاری را ترجیح می‌دهید، از چه نوع کاری لذت می‌برید، با چه کسانی می‌خواهید کار کنید و غیره.
در حین تامل روی این مسائل، می‌توانید یادداشت برداری کنید. بعدها که شرح یک شغل را بررسی می‌کنید، این یادداشت‌ها می‌توانند منابع مفیدی باشند.
چند پرسش در اینجا مطرح می‌شود. سعی کنید به جای تمرکز روی پرسش‌ها، نخستین افکاری را که به ذهن‌تان خطور می‌کند بنویسید. اگر در مورد برخی از پاسخ‌ها مطمئن نیستید، خانواده و دوستان قابل اعتماد می‌توانند شما را راهنمایی کنند.
پرسش‌هایی که در خود ارزیابی باید در نظر گرفته شوند:
• ارزش‌های اصلی شما کدام‌ها هستند؟
نمونه پاسخ: ثبات مالی، کمک به دیگران، استقلال.
• چه مهارت‌های ساده ای دارید؟
نمونه پاسخ: مدیریت زمان، روابط عمومی خوب، اعتماد به نفس، مشکل گشایی
• چه مهارت‌های فنی دارید؟
نمونه پاسخ: تجزیه و تحلیل داده‌ها، برنامه‌ریزی، تحقیق، تسلط به چند زبان، عکاسی
• چه استعدادهای ذاتی دارید؟
نمونه پاسخ: نویسندگی، رهبری، فروشندگی، مدیریت پروژه، ایجاد ارتباط، برنامه‌ریزی، مشکل گشایی فنی
• شخصیت شما چگونه است؟
نمونه پاسخ: یکی از گونه‌های شخصیتی آزمون مایرز-بریگز، ساکت، خوش مشرب، با اعتماد به نفس، پرحرارت، وفادار
• به چه چیزهایی علاقه دارید؟
نمونه پاسخ: فناوری، نویسندگی، پزشکی، طراحی

اولویت‌های خود را شناسایی کنید
در مرحله بعد، کمی وقت بگذارید تا اولویت‌های خود را در یک شغل شناسایی کنید. این موارد می‌تواند در طیف‌های گسترده‌ای مانند حقوق، سفر، مزایا و موقعیت مکانی قرار داشته باشند. اگر نمی‌توانید در مورد حرفه خود انعطاف پذیر باشید، انجام پرسش و پاسخ می‌تواند مفید واقع شود:
• آیا به دریافت حقوق خاصی نیاز دارید؟
• آیا به مزایای خاصی مانند خدمات درمانی یا تعطیلی مشخص نیاز دارید؟
• آیا می‌توانید شغلی را انتخاب کنید که شامل سفر باشد؟
• آیا به کار در مکانی مشخص نیاز دارید؟
• آیا به انعطاف پذیری شغل برای کار در خانه نیاز دارید؟
• آیا می‌خواهید به یک عنوان شغلی یا مقام خاصی پایبند باشید؟
• آیا وظایف خاصی وجود دارد که می‌خواهید یا نمی‌خواهید انجام‌شان دهید؟
• آیا محیط کاری خاصی وجود دارد که نمی‌توانید در آن به خوبی عمل کنید؟
باید از قبل بدانید که چه انتظاری از کار دارید. برای نمونه، اگر به حقوق ثابت نیاز دارید، باید از کارهای مستقل و خویش فرما خودداری کنید. هنگامی که موارد ضروری خود را مشخص کردید، می‌توانید از مرحله تحقیق برای تعیین مشاغلی استفاده کنید که احتمالا برای شما مناسب نیستند.

فهرستی از مشاغل برای بررسی تهیه کنید
وقتی شناخت بیشتری از خود و نیازهای شغلی تان پیدا کردید، شروع به جستجوی مشاغلی کنید که برای شما جالب یا مناسب به نظر می‌رسد. اگر درباره شغلی اطلاعات چندانی ندارید، آن را یادداشت کنید و بعدا درباره‌اش تحقیق کنید. شاید در نهایت با یک مسیر شغلی جالب مواجه شوید. علاوه بر این، به یاد داشته باشید که عناوین شغلی همیشه معرف کار واقعی نیستند. شاید عنوان کار به نظرتان مطلوب نباشد، اما شرح شغل با نیازهای شما تناسب داشته باشد. برای تهیه فهرست مشاغل باید به برخی موارد توجه کنید:
• از شبکه ارتباطی خود بهره ببرید. آیا دوستان یا همکارانی را می‌شناسید که شغل ظاهرا جالبی داشته باشند؟ به سراغ اطرافیان خود بروید تا هم مشاغل خودشان و هم مشاغلی را که از نظر آنها برای شما جالب یا مناسب است، بررسی کنید.
• صنایع جالب را پیدا کنید. آیا صنعت خاصی به نظر شما جذاب است؟ آیا ناخودآگاه به طرف دسته‌ای از کارها مانند طراحی، مد، تجارت یا آموزش کشیده می‌شوید؟ به دوستان، اعضای خانواده یا آشنایانی که مشاغل جذاب دارند فکر کنید.
• کارهایی را که از انجام آنها لذت می‌برید بررسی کنید. آیا فعالیت‌ها یا کارهایی وجود دارد که باعث می‌شود گذر زمان برای شما تند شود؟ این می‌تواند هر چیزی باشد، از ارائه طرح گرفته تا سازماندهی اطلاعات و کار به عنوان بخشی از یک گروه. برای نمونه، اگر از ارائه طرح لذت می‌برید، مشاغلی را که شامل این کار می‌شود یادداشت کنید.
• اهداف و ارزش‌های خود را فهرست بندی کنید. به این فکر کنید که در دو، پنج یا ده سال دیگر می‌خواهید کجا باشید؟ آیا عنوان یا سطح خاصی وجود دارد که می‌خواهید به آن برسید؟ آیا جایی هست که بخواهید در آن حضور داشته باشید یا سبک زندگی خاصی مورد نظرتان است؟ وقت گذاشتن برای تفکر درباره آینده می‌تواند به شناسایی مشاغل بلندمدت مناسب برای شما کمک کند.
• توانایی‌ها و استعدادهای خود را ارزیابی کنید. در چه کاری خوب هستید؟ این مهارت‌ها می‌توانند ساده یا فنی باشند. تعیین نقاط قوت وقتی با شناسایی چیزهایی که از آنها لذت می‌برید همراه شود، می‌تواند به یافتن شغلی موفقیت آمیز برای شما ختم شود. اگر در سازماندهی و تفسیر داده‌ها مهارت دارید، می‌توانید مشاغلی مانند تحلیلگر داده، دانشمند کامپیوتر یا دانشمند داده را یادداشت کنید.

تحقیق کنید و فهرست را کوتاه کنید
پس از بررسی مشاغلی که جالب به نظر می‌رسند، در مورد هر یک تحقیق کنید تا یک فهرست کوچک‌تر از فرصت‌های شغلی شکل بگیرد. هدف رسیدن به یک یا دو مسیر شغلی است که شما را به هیجان می‌آورد. می‌توانید از مراحل زیر به عنوان راهنمای تحقیق بهره ببرید:
• «روزهای زندگی.» برای این که دید بهتری از تناسب یک شغل با خودتان به دست بیاورید، آن را به صورت روز به روز نگاه کنید. یکی از راه‌های دستیابی به اطلاعات کمی دقیق‌تر درباره مشاغل، مرور مسیرهای شغلی است. شرح شغلی، وظایف متداول و مسئولیت‌های رایج را بررسی کنید. همچنین می‌توانید نظر طرافیان خود را درباره مشاغل درون فهرست بپرسید.
• حقوق. چه نیاز به حقوق خاصی داشته و چه نداشته باشید، بد نیست که از میانگین دستمزد مشاغل درون لیست خبردار شوید. با انجام این کار می‌توانید میانگین دستمزد هر شغل را در مناطق مختلف در نظر بگیرید.
• الزامات شغلی. پیش از انتخاب یک شغل، باید بدانید که آن شغل به چه گواهی‌ها، مدارک، آموزش‌ها و موارد دیگری نیاز دارد. شاید متوجه شوید که برخی الزامات برای شما مناسب نیست، بنابراین فهرست خود را به مشاغلی که مناسب‌تر هستند محدود کنید.
• فرصت رشد. باید بدانید که آیا فرصتی برای رشد در شغل انتخابی شما وجود دارد یا نه. یعنی باید ببینید که در آن حرفه جایی برای پیشرفت، کسب مهارت و مسئولیت بیشتر وجود داشته باشد. شرح شغل را به دقت بخوانید تا در مورد شرایط شغلی بیشتر بدانید.
• چشم انداز شغلی. یکی دیگر از اطلاعات کلیدی، وضعیت شغل انتخابی شما در بازار کار است. این امر شامل اطلاعاتی مانند روند استخدام و رشد شغلی می‌شود. اخبار مربوط به صنعت یا عنوان شغلی مورد علاقه‌ خود را پیگیری کنید. بهتر است روی مشاغلی که استخدام و رشد ثابتی دارند متمرکز شوید.

آموزش ببینید و رزومه خود را به روز کنید
وقتی فهرست خود را به یک یا دو مسیر شغلی محدود کردید، باید بسنجید که آیا به آموزش یا مدارک بیشتری نیاز دارید یا خیر. برخی از کارفرمایان آموزش در حین کار را ارائه می‌دهند، اما برخی دیگر به دنبال افرادی می‌گردند که از قبل واجد شرایط باشند. برای آگاه شدن از جزئیات یک کار، آگهی استخدام را به دقت بررسی کنید. به بخش‌هایی با عنوان «شروط لازم» یا «تحصیلات و سابقه» توجه کنید.
وقتی متوجه شدید که برای این مسیر شغلی واجد شرایط هستید، رزومه خود را به روز کنید تا نقاط قوت و مهارت‌های مرتبط شما را منعکس کند. با بررسی آگهی‌های استخدام متوجه می‌شوید که کدام کارفرمایان در صنعت و موقعیت شما به دنبال نیرو می‌گردند.

مشاغل را پیدا کنید و درخواست بدهید
با استفاده از کامپیوتر و تلفن هوشمند خود می‌توانید در سایت‌های کاریابی به جستجوی شغل بپردازید. همچنین می‌توانید موارد مورد نظر خود را فیلتر کنید. به این شیوه می‌توانید مکان، سطح کاری و نوع شغل (تمام وقت، پاره وقت، قراردادی و غیره) را مشخص و تنظیم کنید.

به رشد و یادگیری ادامه دهید
مانند هر تغییر دیگری، سازگاری با شغل جدید می‌تواند زمانبر باشد. در این دوران گذار به بخش‌هایی از شغل خود که از آنها لذت می‌برید توجه کنید. شما به رشد و یادگیری ادامه خواهید داد زیرا بیشتر با خودتان، صنعت‌تان و آنچه برای شما بهتر است آشنا خواهید شد.

اینجا چند نکته آمده که باید هنگام ورود به یک حرفه جدید به خاطر داشته باشید:
• از سال اول خود نهایت استفاده را ببرید. در یک شغل جدید، کسب اطلاعات تازه، یادگیری کار و تبدیل شدن به عضو ثابت تیم می‌تواند طاقت فرسا باشد. می‌توانید در مورد چگونگی موفقیت در این نقش جدید تحقیق و مطالعه کنید.
• اهداف خود را پی بگیرید. اگر در حرفه خود احساس ناراحتی یا نارضایتی می‌کنید، پیگیری اهداف آینده می‌تواند مفید باشد. اگر شغل شما با آنچه در آینده می‌خواهید مطابقت ندارد، وظایف خود را تغییر دهید یا به دنبال عناوین شغلی دیگری باشید که برای شما مناسب تر باشد.
• علایق خود را دنبال کنید. اگر از کار، فعالیت یا نقش خاصی خوشتان می‌آید، زمانی را صرف توسعه و بررسی این علایق کنید. دنبال کردن چیزهایی که از آنها لذت می‌برید و در آنها مهارت دارید، به شما کمک می‌کند که در شغل خود پیشرفت کنید و از کار روزانه خود بیشترین بهره را ببرید.

ترجمه: حسین گایینی

منبع

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *