گاهی اوقات هم لازم است قبل از انجام کاری که در دست دارید، نمایی کلی از آن پروژه را ببینید.
ترفندهای بهرهوری متفاوتی برای افراد مختلف کار میکنند، و دقیقا به همین دلیل است که شماری از آنها وجود دارد. اما اگر شما یک یادگیرنده مشاهده ای هستید، این ترفند خاص ممکن است برای شما مناسب باشد: پروژه ذهنی*.
پروژههای ذهنی نمودارهایی هستند که برای سازماندهی همه اطلاعات و دادههایی که به یکدیگر مرتبط هستند، طراحی شده اند و پیگیری مسئولیت را برایتان، آسانتر میکند.
در اینجا نحوه ساخت و استفاده از آنها آورده شده است.
پروژه ذهنی چیست؟
پروژه ذهنی (مایند مپ) فقط یک نمودار نیست که وظایف را مشخص میکند. بلکه این کار را به روش سلسله بندی انجام میدهد و نقشهایی را که به هم مرتبط هستند، متصل کرده و مشخص میکند که برای رفتن به تکلیف بعدی چه مواردی باید در ابتدا انجام شوند. شما میتوانید از پروژه ذهنی به دلایل مختلفی استفاده کنید، چه زمانی که میخواهید شفافتر بیاندیشید و یا هنگامی که بخواهید هدفی معین کنید، و اما
هدف ما در اینجا این است که به نحوه استفاده از آنها به عنوان ابزار بهرهوری بپردازیم، تا هرزمان که به آن دست یافتید، به راحتی از آنها در ارتباط با: طوفان (بارش) فکری، کاربرد واژگان مرتبط، یادداشت برداری و موارد دیگر بهره ببرید.
با نوشتنِ ایده اصلی عملی که باید انجام دهید شروع کنید. برای مثال، اگر مجبور به استخدام جدید هستید، آن را درست در مرکز بنویسید و دور آن دایره بکشید. سپس، از فلشها و پیکانها برای انشعاب به اعمال مرتبط استفاده کنید، بطور مثال: وظایف منابع انسانی، شرح وظایف و همسوسازی کارمندان، خدمات مالی و غیره. وظایف منابع انسانی ممکن است شامل دریافت مدارک قانونی و بررسی پیشینه هم باشد. ورود به سیستم ممکن است مستلزم دسترسی کارمند جدید به واحدهای آموزشی و یافتن یک فضای کاری برای آنها باشد. وظایف مالی میتواند شامل راه اندازی پرداخت حقوق و دستمزد و تشریح و ارائه مزایای مربوط به استخدامی کارکنان باشد.
پس از ترسیم پروژه ذهنی خود، شما قادر خواهید بود تمام مسئولیت خود را در این نقشه ببینید، این زنجیرهها به شما کمک میکند تا هر کاری را که میباید انجام دهید ابتدا، تجسم و درک کنید. و همه اینها نهایتا به همان ماموریت اولیه برمیگردد.
چگونه پروژههای ذهنی خود را بسازیم:
در بالا در مورد رسم دایره صحبت کردیم که اگر روش قدیمیِ کاغذ و قلم را ترجیح میدهید، هم کاملا قابل قبول است. میتوانید آنها را درنرم افزارهای Word یا Google Docs بسازید، گاهی این اپلیکیشنها میتوانند قدیمی و خسته کننده باشند. احتمالا بهترین انتخاب برای شما استفاده از ابزارهای خلاقیت آنلاین مانند Canva یا draw.io است که استفاده از آنها خیلی راحت است، من به شخصه از Draw.io برای ایجاد نمودارهای جریان کار (فلوچارت) و پروژههای ذهنی، برای یک کلاس در ترم گذشته استفاده کردم. شما کادرها و اشکال خود را انتخاب میکنید، پیکانها را به هم متصل میکنید و با چند کلیک ساده متن را اضافه میکنید.
همچنین ابزارهای آنلاین پروژه ساز ذهن وجود دارد، مانند مواردی در صفحه micro و یا ابزارهایی از mural.co که استفاده از همه این ابزارها رایگان است و میتواند پروژههایی ایجاد کند که قادرخواهید بود آنها را در سیستمهای شخصی خود ذخیره کنید و هر کجا که میروید به همراه داشته باشید و یا به مرور ویرایششان کنید.
کارایی این روش از کجاست؟!!
به گفته Mindmaps.com، سادگی پروژه ذهنی آن چیزی است که آن را بسیار موثر میکند. کلمات کلیدی، عبارات غیر طولانی و کدگذاری رنگی، راه خود را به پردازش و یادآوری سریع باز میکنند، در حالی که ماهیت سلسله مراتبی کارها به شما کمک میکند تا ببینید برای انجام وظایف به چه قدمها و حتی ترتیبی نیاز دارید، جریان ساده پیکانها ایدهها را در ذهن به هم پیوند میدهند و فاصله میان کادرها، دستهها را مرتب نگه داشته و سامان میدهد. به طور کلی این روش به اندازه صفحات گسترده جدول بندی یا سند برنامهریزی، پیچیده و بُغرنج نیست و راه حل مناسبی برای افراد با حافظه تصویری و یا اشخاصی است که معمولا عجله دارند.
*پروژه ذهنی (mind map) و نقشه ذهنی (mental map) در علم آنتروپولوژی دو مفهوم متفاوت هستند.
مترجم: حسین گایینی